Pişmaniye

Pişmaniye

Pişmaniye

Pişmaniye

Pişmaniye tarihçe ve rivayetler

Pişmaniyenin geçmişi kesin tarihlerle bilinmese de bu tatlının yapılmaya başlanması 1400’lü yıllara kadar dayanmaktadır.  O dönemlerde pişmaniyenin Eskişehir bölgesinde tel tel olarak bilindiği hatta bir türünün met helvası olarak hala günümüzde devam ettiği, Kastamonu bölgesinde (çekme) adıyla anıldığı günümüzde de çekme helvası olarak devam ettiği, Osmanlı döneminde evlerde yapıldığı gibi zamanla yaygınlaşarak saraylarda da sosyal ve kültürel etkinlik olarak yapıldığı rivayet arasında yer almaktadır.  Bu tatlıya neden pişmaniye dendiğine dair daha pek çok rivayet vardır. Bunlar;

* Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde yapılan pişmaniye oldukça zor bir tatlı olması nedeniyle kimi zaman kıvamı tutturulamaz ve atılır. Yapımı zahmetli olan tatlıya bu yüzden pişman tatlısı denilir. Pişmaniye ismini ise pişman tatlısını ye denilmesiyle aldığı söylenmektedir.

Ürün Resimleri

Ürünler