
Lokum Nedir Neyden Yapılır Ne Gibi Faydaları Vardır
Lokum'un Tarihçesi
Osmanlıca da rahat ul-huküm yani boğaz rahatlatan kelimesinden türeyen lokum, yaklaşık 15. yy' dan beri Anadolu'da bilinmekle birlikte, özellikle 17. yy' da Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yaygınlaştı. Avrupa'da ise bir İngiliz gezgin aracılığıyla " Turkish Delight " adıyla 18. yüzyılda tanınmaya başlandı. Daha önceleri bal yada pekmez ve un bileşimi ile yapılan lokumun 17. yy'da " kelle şekeri " olarak bilinen rafine şeker ile özellikle nişastasının bulunup ülkeye getirilmesi sayesinde hem yapımı hemde lezzeti değişti. Değişen lezzetlere meyve ve kuruyemiş ilavesi ile çeşitlendirilip halkın beğenisine sunuldu.
Tarihçesi
Lokum Su, nişasta, şeker kullanılarak yapılan bir Türk tatlısıdır. Lokum doğal ve sağlıklı bir besin kaynağı olup pek çok yararının olduğu bilinmektedir. Lokum, karbonhidrat kaynağı olduğundan devamlı tüketilmesi önerilmektedir. Ayrıca, yerelde lokumun hala yara ve çıbana tedavi amaçlı sarıldığı da bilinmektedir.